Wat houdt de klimaatverandering in?

Onze planeet Aarde heeft in zijn lange geschiedenis vele klimaatveranderingen gekend. Maar voor het eerst zijn er klimaatveranderingen aan de gang die te wijten zijn aan ingrepen van de mens. Daarenboven verlopen de huidige veranderingen door de opwarming van de Aarde aan een veel hoger tempo dan ooit tevoren. Vroeger duurde het 10.000 jaar om te komen tot een opwarming of afkoeling van 5°C , nu is er een opwarming van 5°C op 150 jaar!. Hoe komt dat?
Door een aantal menselijke activiteiten (in de industrie, landbouw, vervoer en energie) komen er te veel schadelijke gassen in de atmosfeer, zoals koolstofdioxide, methaan en lachgas. We noemen deze gassen broeikasgassen omdat deze ervoor zorgen dat een groot deel van de zonnewarmte die de atmosfeer binnenkomt, binnen de atmosfeer blijft zoals in een broeikas. Dit zorgt voor de opwarming van de aarde. Een tekening kan dit duidelijk maken:

De natuur heeft een bijzonder verweermiddel tegen de broeikasgassen: bomen en planten slorpen namelijk een teveel aan koolstofdioxide op. Vandaar het belang van het behoud van bossen en wouden. Maar momenteel kunnen de bossen slechts 50% van de uitstoot verwerken. En intussen worden er nog massaal gebieden ontbost om ruimte te maken voor andere menselijke activiteiten! Hoog tijd dus voor actie.

Nu wordt onze planeet bedreigd op verschillende fronten: er is de plastic vervuiling, het gebruik van pesticiden, het uitsterven van diverse dier- en plantensoorten, … Vele mensen zijn bekommerd om het milieu, en terecht. Maar volgens ons is de klimaatuitdaging het meest dringend. Het probleem is al tientallen jaren gekend maar de verschillende overheden (Europees, Belgisch, Vlaams en Aalters) laten de zaken slabakken. Geen wonder dat de jeugd op straat komt om te protesteren. Hun toekomst staat op het spel, maar ook die van ons, ouderen. En dit protest wordt gesteund door de wetenschappelijke wereld en de bedrijfswereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: